vestnik

Pomagajmo Niki: Danes na Sočni vilici lahko prispevaš tudi ti 

Vida Toš, 14. 8. 2018
Nataša Juhnov
Osnovna šola Gederovci, podružnica Tišinske šole, ki jo bo še eno leto obiskovala Nika Flisar.
Aktualno

Za desetletno Niko iz Sodišinec, ki je zaradi cerebralne paralize priklenjena na invalidski voziček, so terapije nujno potrebne in tudi edino upanje, da bo nekoč lahko sama naredila prvi korak. Ker ji želimo pri tem pomagati, zanjo zbiramo denar, pomagate lahko tudi vi, saj šteje vsak evro. 

O Niki Flisar, desetletnici iz Sodišinec, ki je zaradi cerebralne paralize na vozičku, ste že brali v Vestniku in na vestnik.si. Če ne o dobrodelnem koncertu, ki ga je njena osnovna šola pripravila maja letos, potem o njeni družini, ki smo jo obiskali tudi mi.Že maja so začeli zbirali denar za šolo, kjer bodo potrebne prilagoditve, pa tudi Rdeči križ je odprl poseben račun zanjo, s katerega pa gre denar neposredno k družini. Poleg tega kdo podari denar tudi njim, osebno; tako kot so naredili recimo navijači Black Gringos.
Na Sočni vilici bo zato ekipa Vestnika, skupaj s podjetjem Kodila, pripravila bograč in ga delila med obiskovalci. Vsak evro, ki ga boste prostovoljno vrgli v škatlo, pa bo predan Niki oziroma njeni družini, ki ga nujno potrebuje za številne terapije. Življenje vseh članov družine je popolnoma podrejeno Niki in njenim potrebam, vsak evro, ki pride k družini, njeni rehabilitaciji.
Kot sta Nika in njen 7-letni bratec Tim povedala, ko smo bili pri njih na obisku, sta morje videla zgolj enkrat v življenju za nekaj ur.
TRR Rdečega križa
Pri območnem združenju Rdečega križa so v namen zbiranja denarja za Niko odprli poseben račun:
TRR SI56 0234 0001 0419 250
sklic 00 5001 - 15
Namen: Donacija za Niko. S tem boste nakazali denar Rdečemu križu, ta pa neposredno Nikini družini, saj imajo doma stopnice in morajo Niko in voziček še vedno nositi. Tako je tudi domača hiša nujno potrebna prilagoditve.

Pomagali bodo tudi nogometaši Nogometne šole Mura, ki se bodo pri naši stojnici ustavili okrog 13. ure.
Ob stojnici bo tudi NŠ Mura
Ob naši stojnici bo med 13.00 in 14.00 še posebej zanimivo, saj bodo tam tudi nekateri člani Nogometne šole Mura - tudi črno-beli so namreč ponudili pomoč. Z nami in z vami bodo Ante Šimundža, Luka Bobičanec, Nino Kouter, Alen Kozar in Amadej Maroša. Fantje bodo Niki podarili tudi Murin dres.


Mi pa smo povprašali ravnatelja Osnovne šole Tišina, kamor bo šla Nika prihodnji september v šolo, Janka Duriča, da nam razloži, kaj vse želi šola urediti. Letos bo namreč obiskovala še podružnično šolo v Gederovcih, ki jo obiskuje vsa leta.


Janko Durič: “Prva stvar, ki jo Nika nujno rabi na Tišini je stopniščni goseničar. Investicija v goseničarja znaša nekje okrog 12.000 EUR, vendar iščemo še ugodnejšo ponudbo. Ob tem bo potrebno na tišinski šoli prilagoditi tudi določene prostore, sanitarije in nekaj šolskega inventarja, za kar bo čas v tem letu, ko bo Nika še zadnje leto na gederovski podružnici.” Poleg tega ima Nika malo drugačno šolsko torbico in naložba v računalnik tudi ni mačji kašelj. Durič: “V njeni šolski torbi ni toliko knjig, kot jih imajo ostali, ampak je računalnik, pa kakšen zvezek in seveda njena dobra volja in odlična energija. Nikin učbeniški komplet v 4. razredu bo zajemal serijo delovnih zvezkov, ki so v celoti v elektronski obliki in so prilagojeni za delo na ustreznem računalniku.”Nika, dodaja ravnatelj, že sedaj približno 80 odstotkov šolskega dela in domačih nalog opravi na računalniku s pomočjo posebnih aplikacij, prilagojenih spletnih delovnih zvezkov in učbenikov. Stik s pisali in pisalno ter risalno površino ohranja le pri risanju in slikanju.

Zlat bograč za prostovoljni prispevek
V petek, 17. avgusta, bo na Slovenski ulici v Murski Soboti Sočna vilica in na tej bo za Niko kuhal tudi Vestnik. Natačneje, zlate vestnikove mojstrice bograča bodo skuhale bograč, vi pa ga boste lahko pojedli – za vaš prostovoljni prispevek.Pri kuhanju nam bo pomagalo podjetje Kodila.


Koliko bi torej šola potrebovala skupno? Za goseničarja, računalnik in prilagoditev inventarja - okrog 15 tisoč evrov. Se je pa šola po besedah ravnatelja povezala z ustanoviteljem - občino - in župan Franc Horvat je obljubil, da bodo kot ustanovitelj zavoda primaknili potrebna manjkajoča sredstva za najboljšo možno pripravo na matični šoli.

95ed6f3aa2039e93d50fab626abb2e24
Nataša Juhnov
Stopnišče osnovne šole Tišina je za nektere nepremostljivo.

Drugače se, pravi Durič, tišinska šola - in njena podružnica v Gederovcih - zavzemataza delo, v katero se vključuje otroke s posebnimi potrebami: “Nika je učno med boljšimi učenci v svojem razredu. In ko nam je pred leti njen oče Branko predstavil njeno zgodbo in zmožnosti, smo se brez pomislekov odločili, da Nika potrebuje naše okolje. Tako je bila pred štirimi leti vpisana na podružnico v Gederovcih. Pred njenim prihodom smo v dogovoru z Občino Tišina zgradili zelo funkcionalno klančino s kovinsko podlago in leseno ograjo; ta Niki omogoča nemoteno gibanje.”

9f9b5012163830b7b2ed420792592e53
Nataša Juhnov
Klančina pri OŠ Gederovci.

Nika se, dodaja Durič, v šoli zelo dobro počuti: “Pri večini predmetov jo poučuje razrednik Gašper Gomboc, pa tudi učitelji iz matične šole, ki gostujejo na podružnici. Tedensko jo nekaj ur obišče tudi mobilna specialna pedagoginja, Barbara Miholič, od jutranjega vstopa v šolo pa vse do Nikinega odhoda pa je z njo spremljevalka Tanja Merklin in brez nje si dela ne znamo in ne zmoremo predstavljati. Ne le da opravlja svoje delo - skrbi za transport, hranjenje, sanitarne potrebe - Niki je v ogromno oporo, pomoč, vzor, njeni nasveti in življenjske izkušnje so ključnega pomena, za dobro počutje učenke. Ko je treba premagati višinsko oviro tam, kjer voziček odpove, večino del opravita njen razrednik skupaj s spremljevalko. Nika se zelo pogosto smeji in nam z resnimi obrazi daje prav posebno energijo.”
Seveda, dodaja ravnatelj, so tu še Nikini sošolci, ki ne le, da jo sprejemajo, ampak so ji vedno v pomoč.Janko Durič: “Kot sem Niki zaželel na koncertu, si vsi srčno želimo, da bi še v času osnovnega šolanja shodila; mi pa bi recimo napravo za prevoz lahko ponudili v najem ustrezni ustanovi v bližnji okolici.”

TRR šole
Šola ima odprt poseben tekoči račun, na katerem se zbirajo sredstva za vse omenjeno.
Številka TRR: SI56 0121 0603 0683 687, sklic 00105.

Nikino zgodbo smo predstavili že v spodnjem prispevku:
https://www.vestnik.si/video-pomagajmo-niki-da-bo-hodila-morje-sva-videla-enkrat-v-zivljenju-6527863
Bili pa smo zraven tudi, ko so svoj delež prispevali tudi Murini navijači.
https://www.vestnik.si/black-gringos-zbrali-denar-in-ga-podarili-niki-flisar-6537933
nika flisar OŠ Tišina OŠ Gederovci Janko Durič