vestnik

(VIDEO) V razredu z 20 osnovnošolci so štirje spolno zlorabljeni 

Adriana Gašpar, 16. 4. 2018
Unicef Slovenija
Amadea pred lopo - skritim escape roomom, kjer je v otroštvu doživljala spolno zlorabo. 
Aktualno

V Evropski uniji je po podatkih Unicefa do 18. leta spolno zlorabljena že vsaka tretja punca in vsak peti deček, po podatkih slovenske raziskave pa vsaka peta punca in vsak sedmi deček. O tem spregovori samo 38 odstotkov otrok. 

Večina otrok nikoli ne spregovori o tem, kaj se jim dogaja za štirimi stenami. Večina storilcev je namreč iz njihove ožje ali širše družine oziroma nekdo, ki ga otrok pozna. Ta oseba zlorabi njegovo zaupanje in mu zlomi duha, pa tudi telo. Počutijo se nemočni, saj jih je strah; velikokrat pa imajo tudi občutek krivde, saj storilci z njimi manipulirajo. Po podatkih Unicefa namreč večina storilcev ni pedofilov, ki čutijo spolno nagnjenje do otrok, ampak gre za potrebe po nadzoru in premoči. Zato so na Unicefu prepričani, da jim lahko pomagamo le odrasli.

Če veste ali sumite spolno zlorabo otroka, ste verjetno edini, ki lahko pomagate. Pokličite 080 28 80 ali pišite na spolna.zloraba@siol.net za strokovno pomoč in podporo.


Unicef Slovenija in Združenje proti spolnemu zlorabljanju sta tako moči združila v kampanji Skriti escape room. Po spletu je zaokrožil video, ki ponazarja stisko zlorabljenih otrok. Glavni obraz kampanje je 23-letna Amadea, ki so jo v otroštvu dolga leta spolno zlorabljali. Na skrivni lokaciji, dejanskem mestu, kjer so jo več let zlorabljali, je obiskovalcem Skrite escape sobe povedala svojo zgodbo.

##YOUTUBE-https://www.youtube.com/embed/oZjs67hxvUs&feature=youtu.be##


"Pripravili smo kampanjo, ki s pomočjo analogije nazorno predstavi težo in resnost problematike spolnih zlorab otrok," pravi Irena Stamenkovič z UNICEF-a Slovenija. "Za kratek čas smo odprli vrata resničnega prostora, kjer se je dogajala dolgoletna spolna zloraba, in predstavili prvi korak do rešitve, ki je hkrati predstavljal rešitev Skritega escape rooma."
Naloga skupin je namreč bila, da so poiskali realno rešitev, kako lahko odrasli pomagamo vsem otrokom, ki so ujeti v svoje skrite sobe pobega.
Amadea pravi: »Želim si pomagati vsem, ki se nahajajo v podobni situaciji spolnega nasilja in zlorab. Sem samo ena izmed mnogih, ki v tem trenutku posojajo svoj glas tistim, katerih glas ni slišan. Hkrati pa želim ozavestiti javnost, da si pred nasiljem ne smemo zatiskati oči in da ima prav vsak izmed nas moč pomagati.«

Unicef Slovenija
Irena Stamenkovič iz UNICEFa Slovenija. 
spolna zloraba otroka unicef amadea