vestnik

Feri, ki "vse ve", so mu v spomin zapisali v muzeju 

Vida Toš, 6. 4. 2018
Vestnik
Franc Kuzmič je umrl med potovanjem po Izraelu.
Aktualno

Pedagog, bibliotekar, slavist, ki je dve desetletji delal kot muzejski svetovalec, kustos pedagog in bibliotekar v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota, avtor številnih strokovnih in poljudnih razprav ter samostojnih publikacij, Franc Kuzmič je umrl.

Feri Kuzmič je bil rojen leta 1952 v Murski Soboti. Odraščal je v Veščici pri Murski Soboti in najprej nekaj let obiskoval osnovno šolo Kupšinci, nato pa prvo soboško osemletko. V Murski Soboti je hodil tudi v srednjo ekonomsko šolo. Nato se je odpravil na študij v Ljubljano, na Pedagoško akademijo, administrativno smer za srednje strokovne šole. Prav tako na pedagoški akademiji je končal študij slovenskega jezika in knjižničarstva. Po končani pedagoški se je vpisal še na ljubljansko Filozofsko fakulteto, kjer je študiral pedagogiko in psihologijo, končal pa je tudi Teološko fakulteto v Osijeku. Ves čas ga je zanimala zgodovina in pa Židje. Tako je v Osjeku tudi diplomiral na temo Židje v Prekmurju. Podiplomski študij je prav tako opravljal v Osijeku, izbral pa je cerkveno zgodovino; magistriral je leta 2001.


Feri Kuzmič je učil na srednji ekonomski in administrativni šoli v Murski Soboti, nato je delal v soboški Pokrajinski in študijski knjižnici, zadnjih 20 let svoje delovne dobe pa je bi muzejski svetovalec v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota. Tam je opravljal tudi delo kustosa pedagoga in bibliotekarja. Feriju, kot so ga klicali, so se nekdanji sodelavci poklonili tudi na družbenem omrežju.


Bil je tudi pastor Binkoštne cerkve; vodil je cerkveno občino v Murski Soboti.
Kuzmič je napisal številne strokovne in poljudne razprave ter članke; bil je urednik in sourednik pa tudi avtor nekaj samostojnih publikacij. Pisal je predvsem o arheoloških odpiranjih v Perkmurju ter o prekmurščini in prekmurskem knjižnem jeziku. Sodeloval je pri pripravi dokumentarnega filma o Štefanu Kuzmiču in pri projektu o Primožu Trubarju.

Natasa Gider
Franc Kuzmič je umrl med potovanjem po Izraelu. Umrl je med spanjem. 
franc kuzmič muzejski svetovalec
Kaj zdaj berejo drugi