vestnik

Stopinje: Skupaj čez zlati most  

Janko Votek, 4. 12. 2018
Nataša Juhnov
Generalni vikar soboške škofije in urednik škofijskih publikacij predstavil letošnjo založniško bero z zbornikom Stopinije
Aktualno

Generalni vikar in urednik publikacij soboške škofija Lojze Kozar mlajši je na tiskovni konferenci predstavil osrednje publikacije, ki jih je letos izdala soboška škofija. K založniški dejavnosti škofije lahko štejemo tudi izid dveh knjig, ki jih je izdala župnija Odranci.

Osrednja publikacija so Stopinje 2019, ki bralca uvedejo v za Prekmurje in celotno Slovenijo jubilejno leto 2019, ko praznujemo sto letnico priključitve Prekmurja k matici. Na simbolni ravni to Stopinje v koledarskem delu ponazarjajo z mostovi čez reko Muro, z plavajočimi in brodovi. Sicer pa se Stopinje držijo svojega izhodiščnega koncepta in so presek dogajanja v soboški škofiji v tem letu. V letošnjih Stopinjah je opazna avtorska vrzel, saj v njih več ne najdemo dveh pronicljivih avtorjev mag. Franca Küzmiča in Jožeta Ftičarja. Namesto njunih prispevkov tokrat lahko preberemo In memoriam. Ne glede na izgubo pa je tu še vedno ustanovitelj in zvesti avtor Stopinj pomožni škof dr. Jožef Smej.



Ob Stopinjah je Lojze Kozar predstavil periodično škofijsko publikacijo Poti k bogu, ki je posvečena božičnemu času, spremljanju postopka beatifikacije božjih služabnikov Daniela Halasa in Alojza Kozarja. Poti k bogu prinašajo odzive mladih na nedavno končano sinodo o mladih v Vatikanu. Uvod v praznovanje 110-letnice priključitve je Knjižica Skupaj čez zlati most, ki vsebuje sedem nagovorov, ki jih bodo duhovniki vsako drugo nedeljo od januarja do julija podali vernikom. Gre za spomin na ljudi, ki so gradili slovenstvo, vero in vrednote, zaradi katerih smo danes tukaj in smo del Slovenije in Katoliške cerkve na slovenskem. Del uvoda v praznovanje je tudi križev pot z naslovom In vendar živimo.
Župnija Odranci je novembra izdala že deveto knjigo v zbirki zbrana dela Lojzeta Kozarja. Tokrat je izšla knjiga Vezi in zanke. Gre za knjigo, ki se ukvarja z zdomstvom. Sestavni del knjige je študija o nastajanju in sporočilu knjige, ki je ponovno aktualno tudi v današnjem času. Srebrni koraki pa so pesniška zbirka pod katero se je podpisal generalni vikar in urednik škofijskih publikacij Lojze Kozar ml..

44fcf765b1b68c5f6361f8d430e6d8d4
Nataša Juhnov
Letos izdane publikacije soboške škofije in župnije Odranci

Stopinje uvod v praznovanje
Kaj zdaj berejo drugi