vestnik

Bomo sploh še imeli svojo škofijo? 

Janko Votek, 27. 8. 2018
Igor Napast
Umaknjeni nadškof Marjan Turnšek.
Aktualno

V nunciaturi naj bi napovedali umik škofa Petra Štumpfa iz soboške škofije. To nam je potrdil naš vir, ki ne želi biti imenovan, in nima nobene povezave z nunciaturo.

Skupina nezadovoljnih duhovnikov, za katere pa se natančno ne ve koliko jih je, je prepričanih, da so to dosegli oni s svojim pismom nunciju, ki naj bi ga podpisovali tudi verniki. Dejstvo je, da je eden od avtorjev pisma upokojeni župnik Karel Bedernjak.


0dee16e4eb0554e6a1e54b2f06df75ed
Branko Žunec
KarelBedernjak.


Ta je upravičeno razočaran, saj ga škof Peter Štumpf še ni popolnoma rehabilitiral, čeprav je bil tudi pred civilnim sodiščem opran krivde nadlegovanja mladoletne osebe. V pismu je zanimiva podrobnost, ko se škofu Petru Štumpfu očita, da je uničil pastoralno področje, ki je vzorno zaživelo za časa škofa Marjana Turnška. Zadolžen za pastoralo je bil Karel Bedernjak. Tudi očitek, da so duhovniki v času Petra Štumpfa, odhajali, ne bo povsem držal, kajti odhodi (med drugim tudi v tujino) so bili že za časa prejšnjega škofa in to kot posledica konflikta s škofom. Edino, kar bi lahko držalo, je morebiti prevelika zaverovanost škofa v samega sebe in svoj prav.


Nekaj povsem drugega pa je morebitni odhod škofa Štumpfa iz Murske Sobote, ki ga je sicer dvoumno nakazal v pridigi v Turnišču. Kolesje cerkvenega kadrovanja se vrti nekoliko drugače, kot si ga predstavlja širša javnost. Razloga za odhod na boljši ali slabši položaj sta dva, eden naj bi bila zamera mariborskega nadškofa Alojza Cvikla, ker se Peter Štumpf ni vključil v reševanje mariborske nadškofije. Očital naj bi mu, da ni uporabil zvez, ki jih je imel z visokimi vatikanskimi predstavniki znotraj svojega salezijanskega reda. Ob tem bi lahko bil drug, bolj realen razlog. Cerkveno kadrovsko politiko vodijo jezuiti in ti jo krojijo po svoje. Posredno bi to lahko pomenilo »rezanje peruti« salezijancem, ki so bili eden od najbolj vplivnih in močnih redov v času pontifikata prejšnjih papežev. Ali se bo z odhodom Petra Štumpfa odprlo škofovsko mesto za prvega soboškega škofa Marjana Turnška in s tem posredno tudi njegovo rehabilitacijo, se bo videlo izredno hitro.

marjan turnšek murskosoboška škofija peter štumpf