vestnik

S fizioterapijo izboljšati duševno zdravje

A. Nana Rituper Rodež, 7. 9. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Pri telesnih vajah se uporabljajo različni rekviziti.
Aktualno

Že triindvajset let se 8. september obeležuje kot Svetovni dan fizioterapije. Letos pa prinaša sporočilo, da lahko fizioterapija pomaga izboljšati duševno zdravje. Svetovna zveza fizioterapevtov je izbrala slogan Fizioterapija in duševno zdravje z željo, da bi ljudi informirali, kako se lahko duševno zdravje izboljša s telesno aktivnostjo. Prav telesna vadba je dokazano učinkovita pri zdravljenju depresije, stresa, in lajšanju duševnih težav. In kako je v Pomurju?

845c05fbfaf416e9624b3bd3972f2f29
ZFS
Fizioterapevti pomagajo pri rehabilitaciji.


Kljub zavedanju, kako pomembno vlogo opravijo fizioterapevti, jih povsod primanjkuje, čakalne dobe na obravnave pa so dolge. Tudi v Pomurju je tako, pravi fizioterapevtka Sandra Fabjan, predsednica Pomurske regije fizioterapevtov pri Strokovnem združenju fizioterapevtov Slovenije (ZFS). Iz Pomurja je vključenih 46 fizioterapevtov, s tem da jih na tem območju deluje še več, zaposleni pa so v javnih zdravstvenih ustanovah, zdraviliščih, so zasebniki s koncesijo in zasebniki brez koncesij. Potreb po njihovih storitvah je veliko, tudi zato, ker se populacija stara, meni Fabjanova in se zavzema, da bi bilo koristno, da bi podelili še kakšne dodatne koncesije za fizioterapevte.

7e2c036f727cca6e309c2e7caefd032d
Arhiv Sandra Fabjan
Sandra Fabjan, predsednica Pomurske regije fizioterapevtov pri Strokovnem združenju fizioterapevtov Slovenije.


Da bi pristojni prepoznali potrebo po tem kadru v zdravstvu, skušajo, tudi preko slovenskega strokovnega združenja opozarjati, kako velike so potrebe in pomembnost njihove vloge. Predvsem pa želimo, tako Fabjanova, da bi bili fizioterapevti ljudem bolj dostopni. »Vsi ne morejo priti v ambulante, zato bi bilo potrebno dajati večji poudarek tudi uvedbi fizioterapije na domu.«

49e296c478c69bf354749d54efb1e0aa
Fizioterapevti svetujejo, kako ohraniti telesno gibljivost in mobilnost.


Fizioterapevti so zdravstveni delavci, ki pomagajo ljudem, ko je njihovo gibanje moteno zaradi bolečine, poškodbe, bolezni, starosti ali vplivov delovnega oziroma življenjskega okolja. Poleg zdravljenja bolezni in poškodb pa imajo pomembno vloga na področju promocije zdravja in na področju preprečevanja bolezni in poškodb. So tudi nepogrešljivi člani rehabilitacijskih in habilitacijskih timov. S svojimi nasveti ter ob pomoči različnih tehnik in pripomočkov pa pomagajo pacientom za čim bolj samostojno gibanje in funkcioniranje ter neodvisnost ob upoštevanju njihovih telesnih, duševnih in socialnih omejitev posameznika.


Telesna vadba ob pomoči fizioterapevta prinaša dobre rezultate. Fizioterapevti so tisti, ki imajo strokovno znanje o tem, kaj je dobro za telo, kako se ohranja gibljivost in mobilnost telesa, predvsem pa posameznikom svetuje, kako je potrebno s pravilnimi postopki mišice po eni strani pravilno aktivirati in jih potem tudi relaksirati, da se spočijejo.
Ljudje običajno najdemo veliko razlogov, zakaj nismo telesno aktivni, pozabljamo pa, da že z manjšim obsegom telesne aktivnosti ali nekaj minutami vaje in rekreacije lahko bistveno vplivamo na izboljšanje svojega telesnega in duševnega zdravja.

Svetovni dan fizioterapije duševno zdravje Sandra Fabjan fizioterapevt