vestnik

Prvi odzivi izvoljenih pomurskih poslancev  

Timotej Milanov, 3. 6. 2018
Majda Horvat
Jožef Horvat
Aktualno

V državni zbor so bili izvoljeni Dejan Židan (SD), Franc Jurša (DeSUS), Jožef Horvat (NSi) in narodnostni poslanec Ferenc Horvath, od poslanskih klopi pa se poslavljata pomurska poslanca SMC Dušan Radič in Aleksander Kavčič. 

»S svojim rezultatom sem zadovoljen, ne pa tudi z rezultatom stranke,« pravi Franc Jurša. Na vprašanje, ali pričakuje spremembe v vrhu stranke DeSUS zaradi slabega rezultata, pove: »V tem trenutku to težko komentiram, o tem se bomo pogovarjali na organih stranke.«

Z doseženim rezultatom pa je zadovoljen predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan: »Stranka je skoraj podvojila število glasov v primerjavi s prejšnjimi volitvami, kar je posledica našega trdega dela.« Glede sestave nove vlade Židan pravi, da imajo to odgovornost tisti, ki so prejeli na volitvah največ glasov. Na vprašanje o morebitni levi vladi, če vlade ne bi uspelo sestaviti Janezu Janši, pravi, da so pripravljeni na konstruktivno sodelovanje, tudi v koaliciji, del katere bi bila Nova Slovenija, medtem ko se v koaliciji s SDS ne vidijo: »Pripravljeni smo na širše sodelovanje, saj smo majhen narod, zato moramo sodelovati. Nasprotujemo pa politiki, ki temelji na neresnicah in sovraštvu.« Židan pri tem še izraža zaskrbljenost, ker bo Pomurje imelo v naslednjem sklicu skupaj z narodnostnim poslancem samo štiri predstavnike. »Ko nas je bilo v državnem zboru pet ali šest pomurskih poslancev, se je tam slišal tudi glas Pomurja, sedaj pa bo to težje, saj razen nas regija tam ne bo imela drugih predstavnikov.



V levo vlado samo, če prepišejo program v koalicijsko pogodbo
V državni zbor je bil vnovič izvoljen tudi Jožef Horvat: »Nova Slovenija je dosegla najboljši rezultat od časov, ko je stranko vodil Andrej Bajuk. Seveda smo pričakovali več, žal nismo mogli prodreti do volivcev s svojim programom, za katerega menimo, da je najboljši. Menimo še, da brez nas ne bo razvojne vlade.« Na vprašanje, ali meni, da bo glede na rezultat volitev predsedniku SDS Janezu Janši uspelo sestaviti vlado, odgovarja: »Dobra pogajanja lahko privedejo do nove vlade, vendar bo moral v tem primeru Janša malim strankam veliko ponuditi.« Na vprašanje, ali bi bili v stranki pripravljeni sodelovati v morebitni levosredinski vladi, pa pove: »Nismo izključevalni, naš pogoj za sodelovanje v vladi pa je zaupanje in zagotovilo za izvedbo našega programa, kar pomeni, da bi moral biti ta skoraj prepisan v koalicijsko pogodbo.« Horvat pri tem še izpostavlja, da je stranka na skoraj vseh voliščih lendavskega okraja izboljšala svoj rezultat. Tudi sam obžaluje, da bo tokrat klub prekmurskih poslancev po letošnjih volitvah imel manj članov.



Za poslanca madžarske narodne skupnosti je bil izvoljen Ferenc Horvath, ki je dobil 60,32 odstotka glasov.



Na vprašanje, ali si bo kot poslanec tudi sam prizadeval za sprejetje novega krovnega manjšinskega zakona kot njegov predhodnik Laszlo Göncz, pravi: »Podpiram sprejetje novega krovnega zakona, vendar ne za vsako ceno. Besedilo bi moralo biti primerno napisano tako, da bi zakon ščitil manjšino, saj bi morali z njim varstvo manjšin ohraniti vsaj na obstoječi ravni ali ga dvigniti, sicer je sprejetje novega zakona brezpredmetno.« Horvath si bo po lastnih besedah prizadeval tudi za spremembo sistema na področju dvojezičnih dodatkov. »Veliko ljudi črpa iz tega vira, premalo pa vračajo v smislu znanja madžarskega jezika.« Kot še pove, si bodo morali izvoljeni predstavniki iz regije v Ljubljani še bolj prizadevati za gospodarski razvoj Pomurja, sicer se bo po njegovem mnenju nadaljevalo izseljevanje mladih. Horvath bo še naprej ostal tudi predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. »Prepričan sem, da se ti dve funkciji dobro dopolnjujeta, saj predsednik krovne manjšinske organizacije nima posebne teže, kar sem tudi sam spoznal v preteklih letih, kot lendavski podžupan sem lahko marsikaj prej uredil.«


volitve
Kaj zdaj berejo drugi