vestnik

Pridelovalci konoplje povečali površine  

Timotej Milanov, 28. 7. 2018
Picasa
3. Rengeov simpozij
Aktualno

Pridelava industrijske konoplje se je letos v Pomurju povečala, saj so jo posejali na več kot sto hektarjih njivskih površin. 

»V Prekmurju nekateri vidijo v tem potencial, mislim, da bo pridelovalcev vsako leto več,« pravi Dejan Rengeo, organizator tretjega Rengeovega simpozija o konoplji in drugih poljščinah, ki je bil na domačiji Vrataričevih v Polani. Trenutno konopljo v Pomurju prideluje okoli deset pridelovalcev. »Vsi, ki so jo pridelovali lansko leto, jo tudi letos, pa še povečali so površine,« dodaja Rengeo.


8da32f221dd668ed5e0f6864cd19296e
Picasa
3. Rengeov simpozij


Pridelovalci še vedno prodajo največ konopljinega semena, nekaj povpraševanja je tudi po cvetovih, manj pa je na slovenskem trgu interesa za stebla in druge dele rastline, ki se jih lahko porabi za konopljina vlakna in gradbeni material.
Sicer se odnos države do pridelovalcev konoplje še vedno ni bistveno izboljšal, pravi Rengeo.


»Konoplja je še vedno na seznamu mamil, če te policaj z njo dobi, avtomatsko končaš na sodišču.« Tudi, če gre za industrijsko konopljo? »Da, ker tega še vedno ne ločijo, to je katastrofa, kar se dogaja. Ljudje kupijo konopljino smolo v trgovini, pa policija nekatere celo kazensko ovadi,« je ogorčen Rengeo.
Na simpozij, na katerem so sicer poleg konoplje razpravljali še sončnicah, sladkem pelinu in sodobni obdelavi polj, pridejo vsako leto obiskovalci iz celotne Slovenije, pa tudi iz Avstrije in Hrvaške.

5ef8004d099faf2e56c39b3c2e6e1cf8
Picasa
3. Rengeov simpozij

Več v prihodnjem Vestniku

Timotej Milanov
Dejan Rengeo
konoplja zgodba pomurje industrijska konoplja