vestnik

Prava Pepelka prejela nagrado SozialMarie za družbene inovacije

Vida Toš, 22. 5. 2019
Matthaus Proskawetz
Zvite pravljice so navdušile žirijo kot projekt z inovativnim pristopom, ki je predstavil rešitev za nujne družbene spremembe.
Aktualno

Nagrado SozialMarie so soboški ustvarjalci prejeli na Dunaju na slavnostnem odprtju ORF Radio Kulturhaus. Zvite pravljice so navdušile žirijo kot projekt z inovativnim pristopom, ki je predstavil rešitev za nujne družbene spremembe.

Gotovo se spomnite Prave Pepelke – ali Cinde Real? Pisali smo o njej, saj se je – kot prva od šestih, ki bodo še nastale – rodila v Murski Soboti. Gre za projekt Zvitih pravljic, ki jih vodi Inštitut za transmedijski dizajn, katerega direktorica je Sara Božanić, ki je tudi avtorica projekta: »Izjemno vesela sem, da so Zvite pravljice bile prepoznane kot izobraževalno orodje in so prejele prestižno nagrado na področju družbenih inovacij. Konkurenca je bila strašna! Zato smo nagrade še bolj veseli.«



To pa ni prvi uspeh Prave Pepelke oziroma Zvitih pravljic, že pred tremi leti so bile namreč opažene na festivalu Cartoon 360 v Barceloni v Španiji, lani na Cartoon Connection v Quebecu v Kanadi in na Kids Warsaw Forum na Poljskem. Prikazane so bile na dogodkih Mediamorfosis v Limi v Peruju in v Medellinu v Kolumbiji ter letos na forumu Kids Regio na Berlinalu v Berlinu v Nemčiji. Na Dunaju pa so Zvite pravljice navdušile žirijo kot projekt z inovativnim pristopom, ki je predstavil rešitev za nujne družbene spremembe. Sara Božanić: »Zvite pravljice so kot izobraževalno orodje namenjene učiteljem in staršem, da otroke naučijo pomembnih lekcij. Po metodi Zvitih pravljic – metodo je sooblikovala specialna pedagoginja Nina Cigüt – pravljice tako postanejo orodje za učenje družbenih vrednot in socialnih veščin. Otroci pa postanejo zvezde sprejemanja drugačnosti, saj so oni tisti, ki pripovedujejo zgodbe, rišejo in ustvarjajo zvok ter animacijo.«

6423e09c095a79628922256c3d864715
Vida Toš
Delavnica v Murski Soboti, na kateri so otroci najprej poslušali zgodbo Prave Pepelke, nato pa so jo risali, peli in še kaj.


Za nagrado SozialMarie se je tokrat potegovalo 224 projektov, večina iz Avstrije, kar 107, potem 44 iz Madžarske, 32 iz Slovaške in 14 iz Hrvaške. Trije projekti so bili tudi iz Slovenije; med njimi prav Zvite pravljice. SozialMarie kot najstarejša nagrada za družbene inovacije v Evropi od leta 2005 vsako leto nagradi petnajst izjemnih projektov na področju družbenih inovacij. Poleg denarnih nagrad v skupni vrednosti 54000 evrov nagrada SozialMarie zagotavlja predvsem družbeno platformo za projekte, ki z novimi pristopi inovativno rešujejo družbene izzive.
Več pa v tiskani izdaji Vestnika.

dcba2a2c3f05f4f384b5b253675c6671
Vida Toš
Delavnica v Murski Soboti, na kateri so otroci najprej poslušali zgodbo Prave Pepelke, nato pa so jo risali, peli in še kaj.


Zvite pravljice Prava Pepelka Inštitut za transmedijski dizajn Murska Sobota Sara Božanić nagrada SozialMarie
Kaj zdaj berejo drugi