vestnik

Izredna dogodka ovirala promet na avtocesti 

Vestnik.si, 26. 12. 2018
Nataša Juhnov
Postajališče Dolinsko je poslej kontrolna točka. 
Črna kronika

Na pomurski avtocesti je bil pred cestninsko postajo Dragotinci proti Mariboru promet oviran zaradi živali na cesti, je poročal prometno-informacijski center. Na počivališču Dolinsko se je prav tako zgodil izredni dogodek. 

Prometno-informacijski center je poročal, da je pred cestninsko postajo Dragotinci proti Mariboru promet oviran zaradi živali na cesti. Vozite previdno, je opozarjala policija. Podatki policije in Darsa kažejo, da divjad na pomursko avtocesto prihaja predvsem po uvozih in izvozih.Veliko večino živali avtocestni delavci uspejo še pravočasno ujeti ali usmeriti do prvega priključka nazaj v naravo.Da bi se preprečilo prehajanje divjadi na uvozih in izvozih z avtoceste, obstaja možnost postavitve naprav za oddajanje zvoka, ki divjad odganjajo od uvozov in izvozov, aktivirajo pa se s pomočjo senzorjev, ki zaznajo premikanje. Enajst obojestranskih priključkov na pomurski avtocesti med Cerkvenjakom in Pincami je opremljenih s tovrstno odganjalno napravo. Gre za napravo z vgrajeno elektroniko, ki na osnovi ultra zvoka, infra zvoka, seizmičnih tonov in vibracij odganja divjad od zaščitenega avtocestnega priključka.



To pa ni bil edini izredni dogodek, ki je danes potekal na pomurski avtocesti. Kot je še poročal prometno-informacijski center, sta bila zaradi izrednega dogodka zaprta vozni in prehitevalni pas pri počivališču Dolinsko v smeri. Promet je potekal preko počivališča, ki je nedavno postalo kontrolna točka, kjer lahko policija, mobilne finančne/davkarske ekipe, avtocestni cestninski nadzorniki in veterinarska inšpekcija ter tudi druge službe opravljajo nadzor. Policija in druge službe so že zdaj večkrat na leto opravljale poostren nadzor prometa po pomurski avtocesti, nadzorna točka Dolinsko, prej je to bilo avtocestno postajališče, pa jim je le olajšala delo. Dolinsko je tudi namenjeno izločanju neustrezno opremljenih, še posebej v času zimskih razmer, in pretežkih tovornjakov.Kontrolna točka bo predvidoma lahko še služila kot zbirno mesto v primeru izrednih dogodkov na pomurskem avtocestnem kraku, kot je to bil primer med vajo Pomurka 2012.

Nataša Juhnov
Divja žival je ovirala promet na pomurski avtocesti. 
avtocesta dolinsko policija živali