vestnik

Pobeglo govedo: Vse telice so nazaj v hlevu

ABE, 31. 12. 2018
Vestnik.si
V Kuštanovcih in okolici so iskali pobeglo govedo, to pa je že okusilo zimske razmere.
Črna kronika

Po dvajsetih dneh so ujeli vso govedo, ki je iz hleva ušlo govedorejcu iz Kuštanovec. Podoben pobeg živine se je istemu lastniku zgodil že leta 2014.

Dvajset dni so potekale iskalne akcije za večjim številom govedi, šlo je za vsaj 30 glav, ki je ušlo iz hleva in pašnika govedorejca iz Kuštanovec. V torek, 11. decembra, ko so policisti Policijske uprave Murska Sobota prišli na strelišče v Mačkovcih, da bi opravili urjenje, so tam našli - pobegle živali. Takrat se je tudi ugotovilo, da so živali ušle. Lastnik je skupaj z vaščani ter policisti že isti dan začel iskati živali. Telicam so na prosto vozili silažo, jih tako krmili, da so jih zbrali na enem mestu za odlov. Nekaj glav govedi so celo videli ob madžarski meji v Domanjševcih.



Vse telice so danes že nazaj v hlevu, pri odlovu pa je sodelovala veterinarska ambulanta, ki ima dovoljenje za odlov živali na prostem s puško za omamljanje. Omamljene živali so nalagali na prikolico za prevoz živine in jih tako spravljali nazaj v hlev.
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHHVR) je bila obveščena o pobegu govedi v Kuštanovcih, so sporočili z uprave. Lastniku živali so dali možnost, da pred ukrepanjem inšpekcijskih služb svoje živali polovi. V kolikor bi živali predstavljale nevarnost za okolico ali bi delale škodo in se tega ne bo dalo preprečiti na drug način, bi lahko UVHVVR odredila usmrtitev govedi s strelno napravo na daljavo. Zakonodaja za takšne primere ne predpisuje nobenih rokov. Govedorejcu iz Kuštanovec se je podoben pobeg živine sicer že zgodil leta 2014.

Vestnik
Telice so opazili v Stanjevcih.
telice Kuštanovci iskanje govedo
Kaj zdaj berejo drugi