vestnik

Peterloug – na idiličnem kraju, daleč od vrveža vsakdana

Damjana Nemeš, 11. 8. 2018
Damjana Nemeš
Aktualno

V Markovcih na Goričkem so na idiličnem kraju obnovili nekdanjo šolo in jo spremenili v turistično-nastanitveni center Peterloug, ki so ga uradno odprli na današnji slavnostni seji Občine Šalovci.

Turistično-nastanitveni center Peterloug, ki je dobil ime s pomočjo občinskega javnega razpisa, je nastal iz podružnične osnovne šole, ki je bila že več let zaprta. Na občini so se zato odločili, da jo bodo preuredili in tako zagotovili nastanitvene zmogljivosti, ki jih sicer v občini ni. Ureditev centra je sicer potekala v okviru čezmejnega projekta Green Exercise, iz katerega so dobili nekaj sredstev, preostali del pa so zagotovili sami, iz lastnega proračuna. »Turizem je na tem območju najhitreje rastoča panoga, zato mislim, da je bila odločitev pravilna. Na vsebino centra smo vezali tudi določene druge aktivnosti, uredili pa bomo tudi okolico,« je povedal župan občine Šalovci Iztok Fartek.

a454bfa3b379e14366f453af55660df9
Damjana Nemeš
Sobe s pogradi.

Odbojka, fitnes na prostem in amfiteater z astronomskimi potmi

Center Peterloug, katerega prevod imena pomeni »mavrica«, sedaj omogoča nastanitev 52 oseb, ki lahko skupno kuhinjo in jedilnico, izgrajena je tudi terasa, okolica pa bo v prihodnosti ponujala tudi odbojkarsko igrišče, fitnes na prostem ter amfiteater z astronomskimi potmi. »Moja velika želja je, da bi se dogovorili s Centrom obšolskih dejavnosti, da bi določene aktivnosti center izvajal tudi na tem področju. V občini imamo namreč kar nekaj naravnih in kulturnih znamenitosti, ki jih moramo izkoristiti,« je povedal župan in dodal: »Center je namenjen turistom in drugim obiskovalcem, moje mnenje pa je, da bi bilo treba vključevati tudi domačine, domača društva in posameznike, ki bi tukaj izvajali dodatne aktivnosti. Center mora zaživeti.«

8dd9560fb7234de87af18ddbd7791498
Damjana Nemeš
Gostje Peterlouga bodo lahko uporabljali tudi skupno kuhinjo.

Želijo se povezovati

V ta namen župan razmišlja, da bi se v prihodnosti ustanovil poseben zavod, ki bi upravljal z domom in bi na ta način povezali ponudnike iz občine, pa tudi širše. »Razmišljati moramo tudi o sodelovanju s turistično-informacijskimi centri, raznimi agencijami ter drugimi občinami. Turistom moramo ponuditi mirne kraje, kot so tu pri nas na Goričkem. Predvsem kolesarji, ki smo jih že gostili v centru, so povedali, da je to za njih pravi raj,« je še dodal.

c0c324d7fd4e90acbf2ac83b06a2cce8
Damjana Nemeš
Peterloug je odlična nastanitev za tiste, ki si želijo umik od vrveža.


V primeru ustanovitve zavoda bi ta skrbel za vzdrževanje, predvsem pa promocijo centra Peterloug. Kot rečeno, so sistem delovanja in nastanitve v centru že preizkusili s kolesarji, zanje pa je poskrbel kar župan sam s še tremi drugimi prostovoljci. »V prihodnje se moramo čim prej odločiti, v kakšni obliki bo potekala ta oskrba. Potrebni bosta oseba ali dve, ki bosta zadolženi za to, ker dejansko moram center tržiti. Določiti moramo tudi ceno, da bomo lahko dosegali določene rezultate. Trenutno je namreč bivanje zastonj,« je povedal Fartek.


Otvoritev centra Peterloug je bila danes, na slavnostni seji Občine Šalovci, ko je hkrati tudi obletnica sončnega mrka izpred devetnajstih let. »Mislim, da smo z dokončanjem te zgradbe naredili dobro delo, predvsem zato, ker bi sčasoma to vse propadlo. Sedaj bo ta infrastruktura služila tudi za druge turistične produkte in dejavnosti v občini, s čimer bodo imeli posredno korist predvsem naši občani,« je še zaključil Fartek.

76744f35e19b23b2208058f91c12ead0
Damjana Nemeš
Jedilnica v Peterlougu.

peterloug markovci občina šalovci