vestnik

Pekarna Omar: »Dobro kak inda«

Jože Gabor, 10. 11. 2018
Jože Gabor
Marija in Anton Omar z vnukinjo Vito in vnukom Metodom ter s svojimi pekovskimi izdelki. 
Aktualno

Ker sta pekarna in trgovina blizu Avstrije, prihajajo tudi kupci od tam, med kupci pa so tudi turisti in izletniki, ki so redni gostje v Pomurju.

Dobro kak inda (Dobro kot nekoč) so v Pekarni Omar v Rankovcih, ki jo vodita Marija in Anton Omar, poimenovali svoj program tradicionalnih pekovskih izdelkov. Najbolj so znani vrtanik, domač rženi kruh, retaši in prekmurska gibanica, v zadnjih letih pa so med kupci vse bolj priljubljene tudi idinjača, tikvača in repnjača. Drugi program vključuje sodobnejše pekovske izdelke, ki jih najdemo tudi v drugih pekarnah po Sloveniji.
Ker se ves čas trudijo za kakovost svojih izdelkov, pravi lastnik pekarne Anton Omar, so se preizkusili tudi na državnih ocenjevanjih med konkurenco drugih tovrstnih podjetij iz Slovenije. »Zlata in srebrna priznanja ter znake kakovosti smo prejeli na ocenjevanju dobrot slovenskih kmetij na Ptuju, na ocenjevanju, ki ga je organizirala sekcija za pekarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije, in drugod.«

Marija Omar: »Idinjače, tikvače in repnjače pečemo na klasičen način, torej na tleh krušne peči. Idinjače so s skuto, repnjače vključujejo še repo, tikvače pa buče. Mnogi, tudi Prekmurci, jih ob nakupu pri nas poskusijo prvič in so nad njimi navdušeni. Orehove in makove potice ter nekatere druge pogače pečemo v lončenih posodah.«


Lani so praznovali 20. obletnico odprtja pekarne, ves čas pa so jo širili in modernizirali. Prodajalne imajo v Rankovcih ob pekarni, v Murski Soboti in Rakičanu, prekmurske gibanice in druge sladke izdelke pa prodajajo še v piceriji Perunika v Moravskih Toplicah, na turističnih sejmih in pri nekaterih turističnih in gostinskih ponudnikih.
Ker sta pekarna in trgovina blizu Avstrije, prihajajo tudi kupci od tam, med kupci pa so tudi turisti in izletniki, ki so redni gostje v Pomurju. »Čeprav so gostje iz Avstrije pri kulinariki precej navezani na svojo tradicionalno prehrano, znajo ceniti tudi kakovostne pekovske izdelke in kulinariko drugih držav,« pravi Anton. Izdelke prodajajo tudi šolam in znanim gostinskim lokalom.


Prekmursko gibanico, idinjače, repnjače in druge pogače, pravi Marija Omar, pečejo po receptih, ki jih je dobila od Antonove mame, pa tudi od drugih starejših žensk iz kraja in okolice, ki so znane kot odlične kuharice. »Idinjače, tikvače in repnjače pečemo na klasičen način, torej na tleh krušne peči. Idinjače so s skuto, repnjače vključujejo še repo, tikvače pa buče. Mnogi, tudi Prekmurci, jih ob nakupu pri nas poskusijo prvič in so nad njimi navdušeni. Orehove in makove potice ter nekatere druge pogače pečemo v lončenih posodah.« Njihove pogače so hitro pošle tudi na nedavni BTC-jevi tržnici v Ljubljani, kjer so bili na povabilo svetovalke za zdravo prehrano Marije Merljak, s katero veliko sodelujejo. »Marija nam veliko koristnega svetuje, veseli pa jo vse, kar izve novega o naši tradicionalni kuhinji. Ona nam je svetovala, da poskusimo narediti še repne in makove retaše. Rada eksperimentiram z novimi jedmi in tudi preizkušam recepte starih prekmurskih jedi, ki jih dobim.«


Zelo pomembne za kakovostne izdelke so kakovostne surovine, pravi Anton Omar. »Se je že zgodilo, da smo kupili manj kakovostne orehe, pa potem izdelkov iz njih nismo dali na trg. Imamo stalne dobavitelje moke, orehov, jabolk, skute in drugih surovin, ki jih uporabljamo. Pa tudi veliko stalnih kupcev.«

Zelo pomembne za kakovostne izdelke so kakovostne surovine, pravi Anton. »Se je že zgodilo, da smo kupili manj kakovostne orehe, pa potem izdelkov iz njih nismo dali na trg. Imamo stalne dobavitelje moke, orehov, jabolk, skute in drugih surovin, ki jih uporabljamo. Pa tudi veliko stalnih kupcev.« Cena je zato običajno nekoliko višja, kot je v trgovskih centrih, so pa izdelki kakovostnejši.
V pekarni jima večkrat priskočita na pomoč tudi hčerki Timoteja in Doroteja, sin Patricij pa rad izdelke odnese na Primorsko. Z babičinimi dobrotami pa se z veseljem posladkajo tudi vnuki Ana, Vita in Metod.
Osebni arhiv družine Omar
Vsako leto v ponudbo vključita kaj novega iz tradicionalne prekmurske kuhinje. 
anton omar pek pecivo izdelki nagrada
Kaj zdaj berejo drugi