vestnik

Od Lendave do Kopra brez polnjenja električnih avtomobilov

Jože Gabor, 19. 4. 2018
Jože Gabor
Od Lendave do Kopra brez polnjenja električnih avtomobilov?
Aktualno

Prepeljati se od Lendave do Kopra s postanki in polnjenjem baterij za današnje električne avtomobile ne pomeni problema. Brez polnjenja avtomobilskih baterij prevoziti najdaljši avtocestni odsek v Sloveniji? To pa je že drugo vprašanje.

Tega poskusa sta se lotila člana Društva za e-mobilnost Slovenije Ignac Završnik in Marjan Božič, ki sta svojo pot začela na ploščadi stolpa Vinarium Lendava v Lendavskih goricah.


b01a6c9f0bee86e32339a8bfdde87862
Jože Gabor
Prepeljati se od Lendave do Kopra s postanki in polnjenjem baterij za današnje električne avtomobile ne pomeni problema.


Načrtujeta, da bosta do večera prevozila pot do Kopra; seveda brez polnjenja avtomobila. Sam bo vozil ves čas po avtocesti, je povedal Ignac, Marjan pa bo del poti do Tepanja, kjer bo prvi postanek, prevozil po stari cesti: »Po avtocesti je pot od Lendave do Kopra dolga 308 kilometrov, z delom prevožene poti po stari cesti pa okrog 290. Tako bova lahko primerjala vožnjo pa obeh relacijah.

316d9ab1aafd73dc492ad55eb58ded38
Jože Gabor
Ali se da brez polnjenja avtomobilskih baterij prevoziti najdaljši avtocestni odsek v Sloveniji?


Namen je promocija električnih vozil in prepričati ljudi, da je z njimi mogoče prevoziti brez polnjenja tudi daljše poti. Po drugi strani pa z našimi aktivnostmi tudi osveščamo in krepimo ekološko zavest.« V Sloveniji je trenutno osemsto registriranih električnih vozil, od tega je tristo lastnikov fizičnih, petsto pa pravnih oseb.

4b376315b0f9b3b62b63e0ee438639f9
Jože Gabor
V Sloveniji je trenutno osemsto registriranih električnih vozil.

lendava koper električni avtomobil