vestnik

Mejni prehod v Petišovcih neuporaben za težke tovornjake 

Majda Horvat, 14. 3. 2019
Nataša Juhnov
Težki tovornjaki, ki s slovenske strani pripeljejo na mednarodni  mejni prehod v Petišovcih, na hrvaški strani ne morejo nadaljevati poti.  
Aktualno

Hrvaška prepovedala vožnjo težkih tovornjakov skozi Mursko Središče. Prevozniki so na nogah, tudi ministrstvi za javno upravo in notranje zadeve. S problemi prestopanja mejnih prehodov se bo ukvarjala vladna delovna skupina. 

Hrvaško ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo je 27. februarja objavilo odlok o uporabi posameznih cest za tovorna vozila, ki presegajo maso 7,5 ton, in na tem seznamu cest z omejitvijo za tovorni promet se je znašla tudi cesta skozi Mursko Središče do mednarodnega mejnega prehoda Petišovci. Odlok je stopil v veljavo 7. marca, hrvaška država pa je že tudi postavila prometne znake s prepovedjo. S tem so dosegli omejitev za vse večji in za prebivalce nevzdržen tovorni prometa skozi mesto, ki se je od junija 2013, ko je Hrvaška postala članica Evropske unije, samo še stopnjeval.


037213456dde52acc2d4a5256f047dd2
Nataša Juhnov
Mursko Središče si je že nekaj let prizadevalo, da se omeji tovorni promet skozi mesto, ki se je stopnjeval z vstopom Hrvaške v EU, in da država zgradi obvoznico.
Tej odločitvi so nasprotovali tako hrvaški kot slovenski prevozniki, saj jih to sili v vožnjo po daljših poteh bodisi preko Madžarske ali proti Središču ob Dravi oziroma na tamkajšnji mednarodni mejni prehod.Omejitev tovornega prometa skozi Mursko Središče namreč pomeni tudi spremembo glede uporabnosti mejnega prehoda v Petišovcih, ki ima po slovenski uredbi o določitvi mejnih prehodov status mejnega prehoda za mednarodni cestni potniški in tovorni promet brez omejitev za tovorna vozila

3b6e2f25ab83be0d9592aea8e016add5
Nataša Juhnov
Znak je postavljen še na mostu čez reko Muro.


V zvezi s tem in drugimi problemi prevoznikov na mejnih prehodih, kjer se soočajo z dolgim čakanjem, je včeraj v prostorih Obrtne zbornice Slovenije (OZS) potekal sestanek. Predstavniki sekcije za promet pri OZS in združenje za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so se srečali z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjemin ministrom za javno upravo Rudijem Medvedom. Po predlogu Medveda naj bi se s problemom pretočnosti na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje in Mursko Središče ukvarjala posebna delovna skupina vlade, s katero naj bi zaradi kompleksnosti problema zagotovilo tudi medresorsko sodelovanje

6fdaedbf6cdd58886572c37ea1169a44
Nataša Juhnov
Prometni znak s prepovedjo stoji tudi pred praznim objektom mejnega prehoda v Murskem Središču.


petišovci mejni prehod ustavljeni tovornjaki