vestnik

Uresničevanje strategije regionalnega razvoja osmih občin desnega brega Mure

Janko Votek, 29. 1. 2019
Aktualno

V sedanjem razpisu za izbor operacij za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoja je na voljo skoraj 374 tisoč evrov.

Predsednik lokalne akcijske skupine (LAS) Prlekija Stanko Ivanušič in direktor Prleške razvojne agencije Goran Šoster, ki je vodilni partner LAS Prlekije, sta v Čebelarskem muzeju Tigeli v Veržeju predstavila uresničevanje ciljev Strategije regionalnega razvoja osmih občin na desnem bregu Mure.


e5cfd5f3e6990f135ce80c965835fbaf
Nataša Juhnov
Čebelarski muzej Tigeli je s pomočjo projekta LAS dopolnil muzej z izobraževalnimi vsebinami in prikazi pomena čebel v naravi.


Na prvem javnem pozivu je bil LAS uspešen z desetimi projekti, ki so bili sofinancirani iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Skupna vrednost sofinanciranja odobrenih projektov je bila nekaj čez 376 tisoč evrov. Med desetimi projekti s vsebinskih sklopov bogatitev lokalne turistične ponudbe in vzpostavljanja rekreacijske infrastrukture, je bil tudi projekt Medena pot po čebelarskem muzeju Čebelarstva Tigeli. Dragica Tigeli, nosilka projekta je povedala, da so s projektom nadgradili turistično točko Čebelarstvo Tigeli. Muzej so nadgradili z izobraževalnimi predstavitvami v naravi. S pomočjo teh predvsem mladim obiskovalcem neposredno prikažejo življenje čebel v naravnem okolju. Seznanijo jih z medovitimi rastlinami in nasploh s pomenom čebele za preživetje človeka. Dragica Tigeli je podporo projektu pozitivno ocenila, saj jim je omogočila hitrejše uresničevanje njihove zamisli. Priznala pa je, da samo sedemdesetodstotno sofinanciranje projekta od nosilca zahteva veliko angažiranost in tudi odgovornost, saj mora za projekt zagotoviti tretjino lastnih sredstev.

4e63fb204bccb380dd1942b5e6e9c07b
Nataša Juhnov


Stanko Ivanušič je s zaključenimi projekti zadovoljen, skrbi pa ga počasnost države pri povračilu sredstev ob zaključku projekta. Goran Šoster je podal, da je sedem od desetih projektov že dobilo povrnjena sredstva za stroške projektov, trije pa še vedno čakajo, čeprav so bili zaključeni lani poleti.
Ob predstavitvi zaključka sedanjega razpisa sta sogovornika predstavila tretji poziv za izbor operacij za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoje. V tem pozivu je na voljo skoraj 374 tisoč evrov. Rok za oddajo vlog pa je do konca februarja. PRA bo v ta namen v naslednjem mesecu pripravila štiri delavnice, kjer bo vse zainteresirane podrobno seznanila z ukrepi, katerim so sredstva namenjena. Skupno gre za 12 različnih ukrepov.

LAS Prlekija nov razpis
Kaj zdaj berejo drugi