vestnik

Lokalne volitve: ni možnosti glasovanja po pošti iz tujine

Vestnik, 13. 10. 2018
Andrej Petelinsek
Glasovanje po pošti iz tujine na lokalnih volitvah ni možno.
Aktualno

Državna volilna komisija je sporočila, da so v zadnjih dneh prejeli kar nekaj obvestil volilk in volilcev, ki so izrazili željo, da bi želeli na lokalnih volitvah glasovati po pošti iz tujine. Toda na podlagi 80. člena Zakona o lokalnih volitvah določbe Zakona o volitvah v državni zbor, ki se nanašajo na glasovanje po pošti iz tujine in na glasovanje na diplomatskih predstavništvih ter konzulatih Republike Slovenike, ne veljajo.

To pomeni, da volilke in volilci na lokalnih volitvah ne morejo glasovati po pošti iz tujine, kot tudi ne na diplomatskih predstavništvih ter konzulatih Republike Slovenije v tujini.


Kdo lahko glasuje po pošti in kakšen je postopek?

Imajo pa po pošti možnosti glasovati volilci, ki so v priporu, zavodu za prestajanje kazni, bolnišnici ali socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo. Obvestilo za glasovanje po pošti morajo ti poslati na okrajno volilno komisijo najkasneje deset dni pred dnem glasovanja.


9704c967300e23fd561ba9225f67c507
Nataša Juhnov
Pristojno okrajno volilno komisijo morajo obvestiti tudi invalidi, ki želijo na aktualnih volitvah glasovati po pošti.

Prav tako morajo pristojno okrajno volilno komisijo obvestiti invalidi, ki želijo na aktualnih volitvah glasovati po pošti.Obvestilo lahko pošljejo preko portala e-Uprava, ki omogoča oddajo vloge z digitalnim potrdilom ali brez njega, in sicer najkasneje deset dni pred dnem glasovanja. Invalidmora hkrati z obvestilom predložiti kopijo odločbe pristojnega organa o priznanju statusa invalida.Če invalid ne predloži kopije odločbe pristojnega organa o priznanju statusa invalida, obvestilo ne bo upoštevano. Volilno gradivo bo okrajna volilna komisija invalidu posredovala na njegov naslov za vročanje.Če pa želijo invalidne osebe stalno glasovati po pošti, morajo o tem prav tako obvestiti državno volilno komisijo.Obvestilo vložijo pridržavni volilni komisiji kadarkoli, morajo pa ga vložiti najkasneje 10 dni pred konkretnim glasovanjeminpriložiti kopijo odločbe pristojnega organa o priznanju statusa invalida.

Marko Vanovsek
Glasovali bodo lahko torej le na dan volitev ali pa predčasno. 
lokalne volitve glasovanje po pošti