vestnik

Neverjeten uspeh mladega kuharja 

Tadeja Lepoša, 7. 7. 2018
Osebni arhiv
Po žilah mu reče kuharska kri. 
Aktualno

Mojmir Šiftar, šestindvajsetletni Ljubljančan prekmurskih korenin, je 'ta pravi' kuhar s srcem in dušo. Da mu vrtenje kuhalnice gre res odlično od rok, dokazuje laskavi dosežek – drugo mesto v polfinalu na prestižnem tekmovanju, kjer je med poplavo kuharjev z vsega sveta sodnike prepričal s 'tradicionalnimi kolinami'. No, ne čisto tradicionalnimi.  

Tekmovanje S. Pellegrino Young Chef 2018 je prava meka za ljubitelje kuhanja, saj se vsako leto prijavi ogromno kuharjev do 30. leta. Letos se je za naslov najboljšega mladega kuharja odločilo potegovati več kot pet tisoč mladih kuharjev z vsega sveta. Vsak izmed prijavljenih je moral pripraviti avtorsko jed, ki odraža njega in okolico, iz katere prihaja. Potem so ocenjevalci priznane italijanske šole Alma izmed 21 regij po svetu izbrali deset polfinalistov iz vsake regije. Ti so v polfinalnem kuhanju v živo imeli šest ur časa, da pripravijo krožnik, ki bo prepričal sodnike. Petčlanska komisija je nato izbrala zmagovalca, ki se je uvrstil v finale v Milanu. Letos je najboljšo jed pripravil Japonec Yasuhiro Fujio.
Stari znanec prestižnega tekmovanja
Mojmir Šiftar se je s tem tekmovanjem prvič srečal pred tremi leti, ko je osvojil tretje mesto. Letos je žirijo prepričal z jedjo 'tradicija kolin', ki na moderen način prikazuje potek celotnega postopka, vse od zakola prašiča pa do navad, ki so z dogodkom povezane. Inspiracijo pa je črpal iz rodnega' Prekmurja.»Niso tradicionalne koline, temveč so te bile inspiracija za jed, v kateri sem prikazal samo tradicijo, pomen in vpliv kolin na nas kot Prekmurce oziroma Slovence,« razlaga ambiciozen mladenič.
Zgodbo in recept je razvijal šest mesecev, da bi čim bolj jedrnato in izvirno predstavil tradicijo in sam pomen kolin, ki je zasidran v našo zgodovino. Dan kolin je ujel, ga uokviril in prenesel na krožnik.


d89da777141c62818cd55c5ff793f41c
Osebni Arhiv
Mojmir Šiftar živi v Ljubljani, ima pa prekmurske korenine.

Kdaj si začutil strast do kuhanja?
»Prva strast se je najverjetneje pojavila že v genskih zapisih (smeh). Me je pa kuhanje oziroma ustvarjanje začelo zanimati že v mladih letih, ko sem lahko pomagal mami pri pripravi družinskih obrokov. Dokončno prepričanje v sam poklic se je pa najverjetneje utrdilo, ko sem prvič stopil v profesionalno kuhinjo, in sicer z začetkom prakse pri Janezu Bratovžu v njegovi restavraciji JB,« brska po spominu.


7c92d5fec55b5befad90e236aa7a810b
Dejan Dubokovič
Koline, s katerimi je prepričal žirijo.

Sem Prekmurec!
Mojmir je ponosen na svoje korenine in se zelo rad vrača v pokrajino onstran Mure: »V Prekmurje se rad vračam bolj kot kamorkoli, saj od tam izhajam in se bom tudi vedno imel za Prekmurca. Na žalost pa dinamika življenja in zasedenost s poklicem ne dovoljuje tako pogostega obiska domačih krajev, kot bi si sam to želel,« priznava šestindvajsetletnik.


Strinjava se, da Prekmurci radi jemo in imamo bogato kulinariko, njegova najljubša prekmurska jed pa je ajdova zlejvanka. »Poleg te, pa je največjo posledico v meni pustila jed, ki sploh ne vem, če se temu lahko reče jed. To je namreč običaj ravno tako pri kolinah, in sicer sveža pečena svinjska kri na domačem ajdovem kruhu z nastrganim česnom,« je dejal.
44 odtenkov čaja
Pri svojih letih se že lahko pohvali z avtorsko knjigo 44 odtenkov čaja, ki je njegova najljubša sestavina za kuhanje, in marsikaterimi pridobljenimi priznanji. Bil pa je tudi kapetan slovenske mladinske kuharske reprezentance.Ljubljančan prekmurskih korenin je že odločen, da se bo na tekmovanje prijavil tudi naslednje leto in potegoval za naziv najboljšega mladega kuharja, hkrati pa se držal načela biti najboljši v tem, kar počneš.


Mojmir Šiftar svetovno kuharsko tekmovanje