vestnik

Kraljestvo vrelcev se želi dotakniti src

Vida Toš, 31. 7. 2019
Nataša Juhnov
Mimo livade, kjer je bubljalo, se je nekega dne v kočiji pripeljal mlad popotnik.
Popularno

Podjetje Radenska je ob svoji 150-letnici izdalo slikanico o radenski vodi in vrelcih.

Avtorica zgodbe je Jasna Branka Staman, ki je v zgodbi prepletla zgodovinska dejstva, legendo ter domišljijske elemente, slikanico je ilustriral Anton Buzeti, izšla pa je pri založbi Ajda.


Predgovor v zgodbo o legendi o radenskih vrelcih je napisal direktor družbe Radenska Adriatic, Marian Šefčovič, ki je bralcem zaželel, da naj jih zgodba navdahne: »Pravljice in legende so v nas vtkane kot topli spomini iz otroštva, ki nas vračajo v kraljestvo domišljije. Popeljejo nas v svet, poln čudežev in skrivnosti, kot so nam ga prek ljudskega izročila zapustili naši predniki.«

c2870d83ef739f2fa492270042901da7
Nataša Juhnov
Zgodba pripoveduje o boginji Mokoš, ki je v svojih podzemnih dvoranah, ko jo je zagrabila jeza, coprala točo.


Iz podjetja Radenska so nam na vprašanja odgovorili, da so že nekaj časa pred svojim jubilejem razmišljali, kako bi v aktivnosti ob jubileju vključili poklon lokalni tradiciji in hkrati naredili nekaj za najmlajše.
Odgovorni urednik Ajde, Jože Gomboc pa pravi, da jo je bilo lepo soustvarjati in da je prepričan, da bo zgodba našla pot do otrok, pa tudi do večjih otrok: »Naše slikanice in sploh vse knjige so narejene z občutkom; z občutkom do lepega. Vidite ta papir, na katerega je tiskano Kraljestvo vrelcev? Se razlikuje od recimo tega (pokaže drugo slikanico), sliši se neverjetno, a – tudi to je pomembno. Seveda pa je vedno prva vsebina in ta pri takih ustvarjalcih kot sta Jasna in Anton ne more biti drugačna kot dobra.«

c18f43521905e78cd29fb692613f7801
Nataša Juhnov
Kraljestvo vrelcev je slikanica, ki jo je podjetje Radenska izdalo ob svoji 150-letnici.


Zgodbo bo Radenska dala prevesti v tuje jezike, saj bi radi z njo seznanili zaposlene in njihove otroke tudi v drugih državah, kjer deluje Skupina Kofola. Najprej jo bodo prevedli v hrvaški, nato pa še v češki in slovaški jezik.
Več pa v eni od tiskanih izdaj Vestnika.

Kraljestvo vrelcev slikanica radenska Radenska 150 let Jasna Branka Staman Anton Buzeti Založba Ajda