vestnik

(FOTO in VIDEO) Spoznajte alternativni svet skejtanja in kuhanja

T. L., 25. 6. 2019
Urban Cerjak
Popularno

Slovenjgraško-postojnska naveza odpira nove dimenzije alternativnega sveta.

Že tri leta streljaj od glavnega prizorišča Soboških dnevov najdemo Flow ramps, potujoče prizorišče skejtanja in bmx-anja. Miha Glavič iz Slovenj Gradca je z ekipo leta 2016 začel pisati novo športno in poslovno zgodbo. "Takrat smo se prvič v Murski Soboti predstavili izven domačega okolja, to je tudi prvi dogodek, ki ga obiskujemo tretjič zaporedoma." A s Prekmurjem imajo dolgo zgodovino. "Šajba BMX je pred desetimi leti začela s tovrstnimi dogodki, vsa leta so se tu odvijali največji dogodki v Sloveniji." Naše mesto je pustilo močan pečat na slovenskem zemljevidu urbanih športov, zato se slovenjgraška ekipa rada vrača v naše kraje.


image
Urban Cerjak


Ekipa danes pripravlja razne dogodke v Avstriji in Nemčiji. "Trudimo se s popularizacijo," pravi Miha. To jim tudi uspeva, saj se v Sloveniji zanimanje za urbane športe povečuje. "Menim, da predvsem zaradi izgradnje pumptrackov in skateparkov, pa tudi dostopnosti opreme."

image
Urban Cerjak


Vsako leto jih pod krošnjami v parku obišče vse več ljudi. Tudi med našim obiskom je nekaj radovednih otrok cukalo mame za rokav: "To bi probal". Nekatere so dovolile, spet druge niso, saj je menda prenevarno. A pri Flow rampsu je varnost na prvem mestu."Čelada in ščitniki so pri otrocih obvezni," ne popušča Glavič. Počasi in po metodičnih korakih pripravijo najmlajše do varne uporabe koles. "Kot pri vsakem drugem športu pa lahko pride tudi do poškodb," doda in nadaljuje, da je pomembna predvsem preventiva. Zabava pa je tista pika na i, zato k temu v ekipi tudi stremijo. "Ste pa Prekmurci zelo odprti in dovzetni za nove vsebine. Žal mi je le, da nimate več dogodkov, kjer bi se lahko predstavilo več alternativnih vsebin," še pripomni Glavič.

image
Flow ramps in REPeat so Soboškim dnevom dodali drugačen, alternativni prizvok.Urban Cerjak


REPeat kuharska zgodba brezmesnih jedi Vsako leto se trudijo, da popestrijo dneve z nečim novim. Letos z razvajanjem brbončic z brezmesnimi jedmi. Kuhalnico je vrtel Tibor Rep, nekoč profesionalni skejter, potem novinar, danes pa predvsem kuhar, ki kuha po svoje, z občutkom in 'drugače'. Med našim obiskom je pripravljal rižoto z marinirano zelenjavo in popečenim ananasom. "Sladica in glavna jed v enem," pravi Postojnčan, ki je bil že večkrat v Prekmurju. "Tako umirjeno in ravno je, prej sem se neizmerno sprostil ob Soboškem jezeru, zelo sproščujoče," dodaja.

image
Tibor Rep s svojo igrivo kuharsko zgodbo REPeat ustvarja brezmesne jediUrban Cerjak



Svojo igrivo REPeat kuharsko zgodbo je začel v času, ko je še skejtal. "Pred 15 leti, ko sem potoval s skejterji po Balkanu, Evropi in Ameriki, se je vnela tista kuharska iskrica. Vedno me je zanimala kulinarika in street food ponudba. Tako sem na potovanjih začel pripravljati jedi za ekipo," opiše začetke Rep, ki je pri osemnajstih letih postal vegetarijanec. "Takrat mi meso ni več ustrezalo, gibal sem se tudi v vegetarijanskih in veganskih krogih, zato sem sprejel ta način prehranjevanja in prišlo mi je pod kožo, nisem pa nikoli bil vegan," razloži. Njegova najljubša sestavina je cvetača, ki jo lahko uporabiš na vse možne načine. "V vseh jedeh od indijskega sabdžija do ocvrte cvetače tukaj pri nas." dodaja Postojnčan, ki se kuharskih receptov ne drži. "Recepti ti dajo neko osnovo, ki jo potem nadgrajuješ z eksperimentiranjem. Navsezadnje je kuhanje igra, pusti se presenetiti," sklene sogovornik.

tibor rep repeat kuhanje Flow ramps miha glavič skejtanje