vestnik

Ilegalni prebežniki: Se bo ponovila pomlad 2018?

ABE, 9. 1. 2019
Nataša Juhnov
Roman Zver, komandir PP Ljutomer
Črna kronika

Pomurska policija 24 ur na dan patruljira na razkriškem in ljutomerskem območju.

Da je pokrajina ob reki Muri še vedno na zemljevidu tihotapcev in ilegalnih prebežnikov, ki se po zaostritvi nadzora na balkanski migracijski poti in uvedbi mejnega nadzora v Avstriji zdaj zadržujejo predvsem v Bosni in Hercegovini, kaže tudi današnji primer. Policisti so namreč prijeli dva tujca, ki sta nezakonito prišla v našo državo. Letos jih je v Pomurje prišlo že sedem, vsi so zaprosili za azil v Sloveniji in k nam prišli samostojno, brez vodenja tihotapcev. Navadno begunci med trajanjem azilnega postopka iščejo priložnost, da bi prišli v svojo ciljno državo.



Nelegalni prehodi meje so sicer po podatkih Policijske uprave Murska Sobota (PUMS) v običajnih okvirih in ne kličejo po dodatnih ukrepih. Kot pojasnjuje Suzana Rauš iz PUMS, je res, da so lani na slovensko-hrvaški meji obravnavali za četrtino več nezakonitih prehodov meje kot leto prej – lani je bilo ilegalnih prebežnikov 158, leta 2017 pa 125 –, a obenem ocenjuje, da število prebežnikov ni spremenilo varnostne ocene, po kateri v Pomurju še vedno živimo varno. Tujci so v pokrajino ob reki Muri med drugim prihajali tudi iz Indije, Irana in Pakistana. »V letu 2019 pričakujemo, da se bo problematika gibala v okvirih iz leta 2018, razen če bi se korenito spremenile razmere na tako imenovani balkanski poti,« še pojasnjuje tiskovna predstavnica PUMS.


Po besedah komandirja Policijske postaje (PP) Ljutomer Romana Zvera, postaje, ki je letos torej že prijela migrante, sta dve patrulji PP Ljutomer 24 ur na dan na mejnem območju med Razkrižjem in Ljutomerom. Patrulji varujeta slabih 14 kilometrov državne meje, na kateri so tri ali štiri žariščne točke, ki jih nepridipravi uporabljajo za prevoz nelegalnih prebežnikov v Pomurje ali migranti sami za nezakonit prestop slovensko-hrvaške meje. Ljutomerčanom pri mejni straži pomagajo kolegi z drugih pomurskih policijskih postaj, vodniki službenih psov, konjeniki, letalska enota in vojska, Zver pa ne pričakuje, da bi se kljub povečanemu številu nelegalnih prebežnikov zgodilo kot lani spomladi, ko so v slabih treh mesecih ujeli tri večje skupine prebežnikov ali 85 tujcev.

policija begunci meja azil