vestnik

Hrabro dejanje: Medalji za lendavska policista

ABE, 14. 12. 2018
Luka Cjuha
Dejan Kardoš in Roman Čarni. 
Aktualno

Policista Policijske postaje Lendava Dejan Kardoš in Roman Čarni sta prejela medalji policije za požrtvovalnost in hrabrost, ker sta 23. septembra v Dolgovaških Goricah kljub velikemu tveganju rešila nemočno žensko iz goreče in močno zadimljene stanovanjske hiše.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar sta podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost. Medalji sta dobila tudi policista Policijske postaje Lendava: Dejan Kardoš in Roman Čarni. 23. septembra ju je operativno komunikacijski center Policijske uprave Murska Sobota napotil v Dolgovaške Gorice.



Gorela je streha hiše, kjer je sama živela starejša ženska. Policista sta od sosedov izvedela, da so notri tudi plinske jeklenke, ki bi lahko eksplodirale. Ker gasilcev še ni bilo, sta brez pomisleka stekla v že močno zadimljeno hišo, vidljivost je bila že manjša od enega metra, in poskušala najti lastnico, ki pa se jima ni oglasila. Policist Kardoš je začel pregledovati prostor, policist Čarni pa je ugotovil, da ženska najverjetneje spi v zadnjem delu. Zato sta jo poskušala priklicati od zunaj, s trkanjem na okna in stranska vrata. Lastnica se je najprej odzivala, potem pa nič več. Policista sta se vrnila v hišo skozi glavni vhod. Od vročine je že pokala strešna kritina. Med iskanjem in tipanjem po zadimljenem prostoru sta žensko končno našla ob kaminu, nad katerim je gorelo. Pozvala sta jo, naj gre z njima, vendar je bila očitno v šoku. Zato sta jo prijela vsak za eno roko in jo skozi gost dim rešila iz hiše. Po nekaj minutah so prišli tudi gasilci in pogasili požar. Oba sta še nekaj časa čutila tudi pekočo bolečino v prsih, ki je bila posledica vdihovanja dima.

policija medalja hrabrost požrtvovalnost
Kaj zdaj berejo drugi