vestnik

Hotel Diana tik pred zaprtjem?

Timotej Milanov, Majda Horvat, 28. 3. 2019
Aleš Cipot
»Na skrbnem pregledu zadeve okoli izvršbe niso bile vidne, vsekakor pa ni bilo jasno, da so že do take mere izpeljane,« piše Jasna Klepec.
Aktualno

Vlada sprejela sklep, da se postopek izdaje akta za rabo termalne vode iz vrtine pri hotelu ne začne – Sklep sodišča o izselitvi postal pravnomočen konec oktobra, Olga Belec podjetje prodala pozneje

Vlada je sprejela sklep, da se družbi Hotel Diana sporoči, da se postopek izdaje koncesije za rabo termalne vode iz vrtine Sob-2/88 za ogrevanje ne bo začel. V postopku so ugotovili, da družba Hotel Diana ne izpolnjuje pogojev za uporabo termalne vode, ker ni lastnica nepremičnin in do njih nima drugih pravic, ki so potrebne za izpolnjevanje koncesije. Ministrstvo za okolje in prostor je namreč izvedelo, da je družba Heta, ki je lastnica objekta, začela postopek izvršbe izpraznitve prostorov istoimenskega hotela, sklep sodišča o tem pa je postal pravnomočen 30. oktobra 2018. Tako kot sklep vlade zdaj pozornost vzbuja obrazložitev, v kateri je naveden datum pravnomočnosti sodnega sklepa o izpraznitvi hotela. Ta dokazuje, da je Olga Belec, zdajšnja državna sekretarka v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, svoj 90-odstotni delež v družbi Hotel Diana prodala Jasni Klepec iz Velenja in Željku Jovanoviću iz kraja Traversetolo v Italiji po tem, ko je sklep o izselitvi postal pravnomočen.
Vlogo za pridobitev koncesije za rabo termalne vode je leta 2004 vložila družba Radenska Zvezda - Diana, po stečaju Zvezde - Diane pa je nepremičnine prevzela finančna družba Hypo Leasing, sedaj Heta. Obe murskosoboški vrtini, Sob-1/87, s katero gospodari Komunala, in Sob-2/88 ob hotelu Diana, sta bili izvedeni leta 1998. Vrtina pri hotelu z namenom ogrevanja hotelskega bazena in poslovnih prostorov ter sprva še objekta policije.


Klepčeva, nekdanja direktorica Savinjsko-šaleške območne razvojne agencije, pravi, da je bila ob nakupu podjetja konec lanskega leta seznanjena s tem, da se je začel postopek izvršbe, a da vseh podrobnosti ni poznala. »Nisem vedela, de se bodo zadeve tako razvijale, saj sem upala, da se nam bo uspelo dogovoriti.« Heta si za izpraznitev objekta prizadeva zaradi prodaje nepremičnine, za katero želi iztržiti 1,8 milijona evrov. Kot smo neuradno izvedeli, bodo v Heti postopek nadaljevali, stavba pa naj bi bila izpraznjena že aprila letos. V družbi zadev ne komentirajo, po naših neuradnih informacijah naj bi bili že blizu dogovora z resnim kupcem.
V Sindikatu gostinstva in turizma pravijo, da so seznanjeni z dogajanjem, prav tako so z vsem seznanjeni tudi zaposleni. Kot pove generalna sekretarka sindikata Breda Črnčec, bodo v primeru najslabšega scenarija kot sindikat svojim članom ponudili vso potrebno podporo. Družba je zaposlenim še vedno dolžna regres za leto 2016 in del regresa za leto 2017.

1a9807b50b4a88fd9921d7fe58160b94
Aleš Cipot
V družbi Hotel Diana je 50 zaposlenih.

Nepremičnino bo zapustila tri mesece po nakupu

Prelomni trenutek se bo tako zgodil ravno v času, ko se je družba začela pobirati po letih slabega poslovanja. »Družbo Hotel Diana vodim od začetka letošnjega leta. V slabih treh mesecih mojega dela se kažejo pozitivni rezultati. Dnevno se dvigujejo ocene gostov v anketah kot tudi na spletnih portalih in družbenih omrežjih. V tem obdobju smo vložili že okoli 50 tisoč evrov v vzdrževanje in obnovo objekta,« pravi Klepčeva. Pri tem še pove, da je bila omenjena investicija namenjena ne samo dvigu kakovosti, ampak je bila nujna, saj bi sicer nastala velika škoda na objektu, zlasti v velnesu. Po njenih besedah so tudi resno pristopili k dogovorom z lastnikom glede odkupa nepremičnine. »Oddali smo že tri ponudbe za odkup. Z lastnikom smo še vedno v fazi pogajanja. Zato je zame presenečenje, da je izvršba za izpraznitev prišla ravno v tem času. Družba Hotel Diana je pomemben poslovni subjekt v lokalnem, regionalnem in tudi širšem okolju. Delo zagotavlja okoli 50 zaposlenim. Takojšnja izpraznitev nepremičnine bi pomenila propad podjetja, ki sicer dobro posluje in ima bonitetno oceno A+.


4df932f9d35b267cc986558e2c8eb59a
Nataša Juhnov
Jasna Klepec

Nastala bo nepopravljiva škoda tako za družbo kot tudi širše okolje. Naš predlog za odlog izvršbe za tri mesece je zato edina možnost, da podjetje ne propade, v obdobju treh mesecev pa bi z lastnikom tudi lahko zaključili pogajanja glede odkupa nepremičnine.« V začetku tedna so Heti poslali nov dopis, v katerem ji sporočajo, da so pripravljeni dati novo ponudbo za nakup nepremičnine, kljub temu da so pri Heti prejšnjo ponudbo Hotela Diana zavrnili. »Smo namreč še vedno zainteresirani za odkup, vendar moramo pridobiti novo ponudbo za financiranje nakupa. Za prehodno obdobje smo pripravljeni plačati neko obliko varščine oziroma najemnino,« piše Klepčeva, ki v dopisu lastnike stavbe prosi za razumevanje, saj da so kot novi lastniki družbe za nekatere zadeve izvedeli šele pred kratkim.


Po mnenju Klepčeve neizdaja koncesije še ne pomeni, da bi moral hotel opustiti termalni del, saj ta dejavnost, kot pravi, ni v celoti vezana na izkoriščanje omenjene vrtine. Kot pove, imajo že strateškega partnerja iz tujine, ki bi lahko po njenih besedah dokapitaliziral družbo, ta pa bi nato kupila objekt. Prav tako je ena od možnosti najem kredita pri banki.
»Na skrbnem pregledu zadeve okoli izvršbe niso bile vidne, vsekakor pa ni bilo jasno, da so že do take mere izpeljane,« piše Klepčeva, ki Heti predlaga, da glede na nastali položaj sprejme odlog izvršbe. V Hotelu Diana Heto še prosijo, da jim, če imajo drugega kupca za nepremičnino, sporočijo njegove podatke, da bi se skušali z njim dogovoriti o najemnini oziroma o prenosu nepremičnine v posest, ker je del premične opreme v lasti družbe Hotel Diana.

df513841b592cf84f6e2d244e7e26303
Aleš Cipot
Zadnja investicija je bila po besedah direktorice namenjena tudi za obnovo objekta.

»Mogoče bi bila za novega kupca zanimiva tudi predaja že sklenjenih poslov. Skratka miren sporazumni prevzem nepremičnine želimo za vse stranke. V želji, da razumete, da je stališče novega lastnika in vodstva drugačno od starega.« Na vprašanje, ali jo je prejšnja lastnica družbe pred prodajo glede podrobnosti izvršbe namenoma zavedla, je Klepčeva odgovorila: »Ne vem.« Pozneje nam je poslala dopolnjen odgovor, v katerem je zapisala: »Vedela sem za postopke, nikakor pa ne, da bo družba morala zapustiti nepremičnino v treh mesecih po nakupu. V tem primeru je zagotovo ne bi kupila.« Olga Belec pravi, da je podjetje v dobri veri prepustila novim lastnikom, ki so trdili, da so tudi bodoči kupci stavbe. Pri tem poudarja, da je bilo na skrbnem pregledu družbe vse razkrito ter da je kupcem tudi predstavila pravnomočni sklep o izpraznitvi nepremičnine. Kljub temu so, kot pravi, kupci vztrajali pri takojšnjem prevzemu podjetja.

hotel Diana prodaja jasna klepec olga belec
Kaj zdaj berejo drugi