vestnik

DžeZZva in Ethnotrip zaigrali v prestižnem kulturnem centru

A. Nana Rituper Rodež, 13. 10. 2018
A. Nana Rituper Rodež
Od leve Tatjana Dumas Rodica, častna konzulka, Marc Petit in desno Andrej Slapničar.
Aktualno

V Maison de la Culture Le Courbusier v francoskem Firminyju sta nastopili skupini džeZZva in Ethnotrip. Predstavnike iz Prekmurja je pozdravil tudi Andrej Slapničar, veleposlanik Slovenije v Parizu, dobrodošlico pa jim je izrazil še Marc Petit, župan mesta Firminy in poudaril, da ima Murska Sobota zanj pomembno mesto v srcu.

00f3d2ed35391beb2e554345128b6b86
A. Nana Rituper Rodež
Skupina Ethnotrip.


Maison de la Culture Le Courbusier velja za enega najprestižnejših kulturnih centrov ne le v Franciji, ampak tudi širše. V koncertni dvorani je najprej nastopila zasedba džeZZva in predstavila nekaj skladb iz svojega zadnjega albuma Sintur ter najbolj prepoznavne skladbe iz prejšnjega albuma. Skupina Ethnotrip pa je prikaza svojo intepretacijo etno glasbe ter izvedla nekaj slovenskih, prekmurskih in drugih skladb, ki so doslej izšle na njihovih albumih. Francoska publika, navajena odličnih glasbenih nastopov in glasbenikov, je obe skupini nagradila z bučnim aplavzom.


Vesel sem, kako so se odlični in izjemni ustvarjalci, glasbeniki iz skupine džeZZva in Ethnotrip, likovna umentika Igor Banfi in Jože Denko ter pisatelj in fotograf Dušan šarotar uspešno predstavili v Franciji. Prekmurje je s tem četrta regija iz Slovenije, ki se s svojimi ustvarjalci in kulinariko predstavlja v tem delu Francije, je po koncertu povedal veleposlanik Slapničar. Izjemno pa je tudi to, da mesti Murska Sobota in Firminy sodelujeta, saj ju povezujeta arhitekta Le Corbusier in Novak, njegov učenec, ki je velike ideje svetovno znanega arhitekta vnesel tudi v urbanistično in arhitekturno zasnovo takrat še majhne in prašne Sobote z besedami: "Ni izgovora, da bi bila Sobota za to premajhna."

6b57c14209bdb2b358cc34bf6d267b71
A. Nana Rituper Rodež
Kopija mize, narejena po načrtih arhitekta Novaka, je danes v kulturnem centru Firminyu. Izdelalo jo je mizarstvo Šavel na pobudo Mateja Fišerja.


Mi sodelujemo in se povezujemo s številnimi mesti, Murska Sobota pa mi je posebno pri srcu, pa je poudaril Marc Petit, župan mesta Firminy. Tudi sam je že obiskal Mursko Soboto in si Novakovo arhitekturo še posebno skrbno ogledal. Tudi s pomočjo slovenskih strokovnjakov in arhitektov ter njihovih preučevanj vpliva Le Corbusierja na slovensko arhitekturo, pa Firminy pred dvema letoma uvrstili na seznam kulturne dediščine UNESCA.

5cf3566a26c90444877340eacc838436
A. Nana Rituper Rodež
Druženje v La Corbusierjevem kulturnem centru kulturnem centru.


V Saint Etinennu pa poteka tudi knjižni sejem, na katerem se predstavlja Dušan Šarotar, nastopili pa bosta tudi obe omenjeni glasbeni skupini.

ec5f32259dd926e7807c05c0bc03bf6c
A. Nana Rituper Rodež
Skupina džeZZva.

Firminy džezzva ethnotrip Andrej Slapničar gostovanje