vestnik

Dvorec RIS Rakičan: S kočijami naokoli 

A. Nana Rituper Rodež, 7. 6. 2018
Aleš Cipot
Sodobnih kočij še nimajo, kočijaži in konji pa se pripravljajo na novosti z običajnimi kočijami.
Aktualno

V Dvorcu Rakičan so napovedali, da bodo razvili večjo kočijo, ki bo s pomočjo konjev in sodobne tehnologije vozila kakšnih 25 potnikov. Predvidevajo, da bi se to zgodilo nekje poleti 2020, še prej pa morajo kočijo tudi razviti in jo postaviti na cesto.  

Danes dopoldan sta Robert Celec, direktor RIS Dvorec Rakičan kot vodilni partner, in Nina Seljak, Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko podpisala pogodbo o sofinanciranju iz evropskih skladov za projekt ECarriage 4CBST – Kočijaške poti za e-kočije: spodbujanje naravi prijaznega čezmejnega trajnostnega turizma s pomočjo inovativnih turističnih produktov v sklopu programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Avstrija. Pri projektu sodeluje pet partnerjev, dva iz Slovenije in trije iz Avstrije, zanj pa so prejeli slab milijon evrov.



Konkurenca med programi, ki so kandidirali za evropska sredstva je bila zelo velika, je povedala Seljakova, projekt kočij pa so izbrali zato, ker ponuja nekaj novega in inovativnega, hkrati pa je ideja po kakovosti odstopala od ostalih prijavljenih. Obeta namreč, da bo povezala širše območje in da gre za trajen turistični produkt, ki bo bogatil območje, v katerem se bo realiziral.

f82f7e4df47d3108784ac8c15e3bdfe1
Aleš Cipot
Robert Celec in Nina Seljak sta podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta ECARRIAGE 4CBST.


Pri izvedbi sodeluje tudi Univerza v Mariboru, ki bo skupaj s kočijaži in drugimi strokovnjaki poskušala razviti sodobno kočijo. Taka hibridna kočija bo s pomočjo dveh konjev in elektromotorja lahko prevažala 25 ljudi na enkrat. Predvidevajo, da bi izdelali tri kočije, ena bi bila na slovenski strani, v Dvorcu Rakičan, dve pa na avstrijski strani. Vožnje s kočijami pa bi vključili v turistične ponudbe in goste popeljali po poteh naravne in kulturne dediščine ali jim omogočili kulinarično izkušnjo lokalnih specialitet.

fa433afaae65baa9e209933d23e04675
Aleš Cipot
Podpis pogodbe o sofinanciranju za projekt ECARRIAGE 4CBST.

Aleš Cipot
Dvorec RIS Rakičan napoveduje, da bodo potinike s kočijami vozili naokoli. 
Dvorec RIS Rakičan Robert Celec kočije