vestnik

Ante Šimundža: To je bila "jebena" tekma

Tomo Köleš, 11. 11. 2018
Loris Cipot
Ante Šimundža in Miran Srebrenič 
Šport

Po zahtevni tekmi med Muro in Gorico sta na novinarski konferenci za precej zanimivosti poskrbela oba trenerja. Vodstvo Mure pa želi v Stožice pripeljati najmanj 2000 Pomurcev. 

Svoje videnje tekme je najprej podal trener Gorice Miran Srebrnič: "Začeli smo dobro, obramba je reševala stvar, le v fazi napada smo bili preveč površni in premalo natančni. V bistvu če pogledamo celo tekmo, smo v določenih obdobjih vršili pritisk in imeli iniciativo, vendar smo bili pred zaključkom brez pravih idej. Odločila je pač ta prekinitev po kotu."



Novinarje je nato nasmejal trener Mure Ante Šimundža s sočnim opažanjem: "Se opravičujem na izrazu, ampak to je bila »jebena« tekma. Ne mi ne oni nismo želeli izgubiti, ampak smo si oboji želeli zmago. Strinjam se s kolegom Srebrničem, da v takšnih srečanjih odloča prekinitev, ki je zelo pomembna. Pričakovali smo neko nepredvidljivost Gorice, in to je bila njena agresivnost. Gostje so bili čvrsti, kompaktni in izredno agresivni, kar na prejšnjih tekmah ni tako prišlo do izraza. Tekma bi lahko šla v eno ali drugo smer. Nam je do te zmage pomagala energija gledalcev."



Šimundža pa je želel poudariti še nekaj: "Omenil bi pa še eno stvar. Namreč izredno dobro sojenje. Čvrstost igre je bila visoka, igralci so videli, da se ne morejo samo metati na tla, ampak morajo vztrajati v močnih dvobojih. Če hočemo priti do nekega evropskega nivoja, je bil tokrat kriterij glede čvrstosti igre in puščanja prednosti po mojem mnenju zelo dober. Kajti sekanje igre ne koristi nikomur."
Glede borbene igre, v kateri je Mura še drugič zapored ohranila mrežo nedotaknjeno, kar je zelo pomembno, pa je menil: "Tako je, to je zelo pomembno. Fantje so spoznali, da brez čvrste obrambe ne moreš zmagovati tekem. To je bila z obeh strani borbena tekma, v kateri moram še enkrat poudariti vlogo odličnega sojenja. Sodnik je nadzoroval stvari in pustil čvrsto igro."



Miran Srebrnič je priznal, da bi bilo s tako energijo, kot je v Fazaneriji, v Novi Gorici veliko lažje: "To je velika prednost Mure. Mi tega na žalost v Novi Gorici nimamo. Gledalcev je malo, čeprav bi si jih ekipa glede na svoje predstave zaslužila več. Ljudi v Novi Gorici zanima samo prvo ali drugo mesto, čeprav je to nerealno. Dostikrat so tudi kritični do igralcev, ki potem ob takšnem pritisku ne reagirajo na pravi način. Še posebej v težkem trenutku, kot je sedaj, saj trenutno nismo v dobrem obdobju. Večina fantov je zelo mladih in takšne pritiske težko prenese. Moramo pa gledati pozitivno naprej, saj imamo veliko rezerve. Kot je rekel Ante, smo bili tokrat bolj čvrsti, zato moramo vztrajati pri tem in delati, da se to pokaže tudi na rezultatu."



Trikrat v kratkem obdobju premagati takšno ekipo, kot je Gorica, je zahtevna naloga, že po sistemu verjetnosti ni lahko, se je z novinarji strinjal Šimundža: "Izredno zahtevna naloga. Cel teden smo se pripravljali na to, saj smo se zavedali, da bo prišel nasprotnik, ki ga poznamo do skrajnosti, enako pa on do skrajnosti pozna nas. Tako da med nami ni moglo biti nekih skrivalnic. Pričakovali pa smo, da bo tokrat skušal narediti kaj nepredvidljivega. Je pa res težko trikrat v kratkem času premagati ekipo, ki je v vrhu prve lige."


Mura je dobro zapolnila vrzel zaradi odsotnosti Luke Bobičanca, saj se je videlo, da lahko nadomesti tudi tako pomembnega igralca: "Poglejte, mi smo na primer pokalno tekmo v Novi Gorici dobili z vstopom Maroše, ki ves čas dobro in pridno trenira. Bobičanec je eden od naših glavnih igralcev, vendar imamo mi 18 ali 20 glavnih igralcev. Ne delamo razlik med njimi in jih obravnavamo enakovredno. Pri nas ne izstopa eden ali drug igralec, ampak celotna ekipa."



Na koncu je vse pristaše Mure njen medijski predstavnik Stanislav Prelec povabil čez slaba dva tedna v Ljubljano, da ustvarijo spet nekaj takega, zaradi česar je Mura fenomen v prvi ligi: "Rad bi izkoristil to priložnost in povabil vse Pomurce na tekmo naslednjega kroga med Olimpijo in Muro. V klubu smo si namreč zadali cilj, da v petek, 23. novembra ob 20.15 v Stožice pripeljemo vsaj 2000 Pomurcev. Zato v imenu uprave pozivam vse pomurske rojake, ki živijo v Ljubljani in okolici, da naj pridejo na tekmo, navijajo in se družijo s svojimi družinami, sorodniki in prijatelji iz Murske Sobote in ostalega Pomurja, tako da bomo v Stožicah naredili pravi pomurski praznik."



nogomet Mura - Gorica Ante Šimundža Miran Srebrnić 16. krog