Pomurje

"Nacionalno vprašanje je vedno aktualno"ponedeljek, 14.03.2016

avtor: Mihaela Kalamar
Madžarska skupnost v Pomurju je s polaganjem vencev pri spominskih obeležjih Szechenyija in Kossutha in osrednjo slovesnostjo v Lendavi obeležila jutrišnji narodni praznik, ki ga Madžari praznujejo v spomin na marčno revolucijo in osvobodilni boj.
 Vrednote, ki jih v ospredje postavlja madžarski narodni praznik, je potrebno spoštovati in ohranjati, je v nagovoru izpostavila predsednica predsednica sveta Madžarske narodne skupnosti Občine Lendava Judit Vida Törnar in izrazila željo, da bi bili tudi pripadniki madžarske skupnosti, ki ne živijo v matični domovini, pogumni in bi branili te vrednote ter jih ohranjali. Čeprav je praznik priložnost za veselje in praznovanje, je prav, da ne pozabimo na aktualna vprašanja, s katerimi se ukvarja skupnost, je izpostavila Törnarjeva. Med aktualnimi vprašanji po njenem mnenju ne gre spregledati begunske krize, v katero je z namestitvenim centrom za begunce vpletena tudi Lendava. Da je nacionalno vprašanje vedno aktualno, je v nagovoru spomnil tudi župan Občine Lendava Anton Balažek in poudaril, da se ga je potrebno lotevati z občutkom in premišljeno. Kot je še povedala Törnarjeva, so aktualna še nekatera druga vprašanja, ki se dotikajo same skupnosti, med njimi uredba o financiranju. Rešitev tega problema vidi v novem krovnem zakonu o narodnostih, ki je v pripravi. 

Potem, ko so predstavniki madžarske skupnosti in gostje položili vence pri spominskih obeležjih, se je slovesnost nadaljevala v Gledališki in koncertni dvorani, kjer so zbrane nagovorili predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvat, predsednik Komisije narodne enotnosti Državnega zbora Madžarke Panczel Karoly ter veleposlanica Madžarske v Sloveniji Edit Batorfi. 

oglasno sporočilo
Ocena
Ocena
Komentiraj
Ni komentarjev.
Zvezda ima znanega lastnika - Čeprav smo že v začetku lanskega leta napovedali... » več
Evropska sredstva za južno obvoznico - Služba Vlade RS za razvoj in evropsko koh... » več
Ecos preverja policija - V zvezi z delovanjem bioplinarne podjetja Ecos v Lendavi ... » več
EXPANO ali vrata v Pomurje - V Murski Soboti so danes predstavili kreativne rešit... » več
E-NOVICE
Prijavite se na pomurske elektronske novice.
POŠLJI
VESTNIK
NAJBOLJE OCENJENO
Gasilke iz Lutverc in gasilci iz Dragotinec zmagovalci PGD Šratovci je na športnem igrišču v Šratovcih organiz... » več
NAJBOLJ KOMENTIRANO
Tako je bilo: Špirit spet napolnil Zvezdin vrt Na prireditvi, imenovani Piknik pod kostanji, je na vrtu sob... » več
Bogatajevi dnevi: Po posvetu županov še državna vaja V samem središču mesta – med drugim v mestnem parku, na ... » več
Minister obljubil uskladitev kriterijev kakovosti pšenice Predstavniki ljutomerske, ptujske in radgonske kmetijske zad... » več